Łatwy sposób na przygotowanie wszelkiego rodzaju kaw
Rozwój technologii espresso, opanowanej przez firmę GRAEF, rozpoczął się już w 1901 roku. Około 6-7 gramów drobno zmielonej kawy, maszyna ekstrahuje pod wysokim ciśnieniem (ok. 9 barów) w czasie ok. 25-30 sekund, w temperaturze wody wynoszącej 90-96°C. W ekspresach portafilter ze zmieloną kawą napełnia się ręcznie i dociska do wyjmowanego filtra siatkowego (tzw. metoda "slushing"). Rodzaj, a także sposób przygotowywania kawy zmienia się zgodnie z kulturą, narodowymi zwyczajami lub po prostu osobistymi smakami użytkowników. W zależności od metody przygotowywania, ziarna kawy mielone są do różnych stopni rozdrobnienia. W przypadku większości sposobów, stosuje się wodę poniżej temperatury wrzenia. Jeśli temperatura wody jest zbyt niska, kawa smakuje cienko oraz kwaśno, jeśli natomiast jest zbyt gorąca, substancje gorzkie są coraz bardziej uwalniane, wpływając niekorzystnie na smak przygotowywanego napoju. Dzięki ekspresowi do kawy firmy GRAEF, modelowi ES 902 "Baronessa", idealne cappuccino można przygotować teraz jeszcze szybciej.